Intră acum și în grupul de
Aceste alegeri se vor organiza in premiera in oras, iar CLCT va reprezenta forul de dezbatere al tinerilor si elevilor din oras, care invata in cele sase centre educationale din oras si au domiciliul in Gura Humorului.
Formarea Consiliului reprezinta o parte importanta din proiectul intitulat Imp-ACT (implicarea in Administratie a Copiilor si Tinerilor) care are ca principal obiectiv asigurarea cadrului prin care copii si tinerii din scoli si licee vor participa la administrarea locala in Gura Humorului. Proiectul va permite tinerilor sa-si exprime in cadru organizat parerile si sa promoveze proiecte de hotarare in Consiliul Local al seniorilor. Totodata va permite autoritatilor locale si educatorilor sa promoveze drepturile si aspiratiile copiilor si tinerilor. Alegerile vor fi organizate exact ca cele pentru actualii alesi locali, cu Birou Electoral Orasenesc format din elevi de clasele IV-V si XI-XII si cu scrutin in toata regula. Premiera este faptul ca vor fi desemnati consilieri tinerii care intrunesc cel mai mare numar de voturi din scoala unde candideaza. Votul uninominal introdus astfel se vrea a fi o premiera si o forma prin care cei tineri vor fi obisnuiti cu acest mod de alegere a reprezentantilor.
Calendarul alegerilor pentru CLCT arata astfel: in perioada 21-28 februarie se vor depune candidaturile, intre 21 februarie si 11 martie va avea loc campania electorala, pe 13 martie (are cade intr-o duminica) vor avea loc alegerile de la ora 9 la ora 17. Pentru alegerea primarului tinerilor, candidatii vor fi desemnati dintre primii consilieri alesi din cele 6 centre scolare. Campania pentru primar se va desfasura intre 20 martie si 15 aprilie iar scrutinul este programat pe 17 aprilie.
Proiectul Imp-ACT ii are ca autori pe primarul orasului, Marius Ursaciuc, Asociatia Master Forum din Bucuresti, Fundatia Umanitara DOMUS si Tipografia TERRA Design si va fi derulat cu sprijinul Consiliului Local si al Postului de radio IMPACT.
CLCT are printre atributii identificarea problemelor cu care se confrunta tinerii, cresterea participarii tinerilor la identificarea propriilor probleme, elaborarea si gestionarea propriilor proiecte si in elaborarea si promovarea de politici locale pentru tineret. Tinerii consilieri se vor intalni periodic cu primarul si-i vor propune proiecte de HCL si vor lucra pe comisii de specialitate sub supravegherea specialistilor Primariei.
Ursaciuc a declarat ca „este pentru prima data cand se pune in practica votul uninominal. Cu totii vor vota cu carnetul de note pe care va fi aplicat un auto-colant dupa exercitarea votului”. Consiliul Tinerilor va functiona ca un ONG si va avea posibilitatea accesarii de fonduri pentru desfasurarea in bune conditii a activitatii.
Intră acum și în grupul de